Vertoont uw hond ongewenst gedrag? Ongewenst voor u, voor uw familie of misschien voor uw buren?

Een hond kan ongewenst gedrag vertonen, als hij niet goed heeft geleerd wat zijn plaats in huis is. De hond is de laatste jaren steeds meer een lid van het gezin geworden, en soms behandelen we hem als een kind.

Enkele voorbeelden van mogelijke problemen met uw hond:

 • Verlatingsangst

  Uw hond heeft moeite alleen thuis te zijn. Hij uit dit door te blaffen, of door dingen stuk te bijten, of door in huis te plassen en zelfs te poepen.

 • Agressie naar baasje /gezin

  Uw hond is altijd heel erg lief geweest, lief voor u en uw kinderen. En nu gromt hij opeens naar u, en/of uw kinderen. Hij trekt af en toe zijn lip op!

 • Aandacht / overenthousiast

  Uw hond is erg enthousiast. Maar als er bezoek komt, is hij zo enthousiast dat hij de mensen omverspringt! Hij is niet rustig te krijgen. Als het bezoek gaat zitten, kruipt hij op schoot, en blijft aandacht vragen!

 • Uitvallen naar andere honden

  Uw hond is thuis de liefste hond van de wereld, maar buiten is het een ongeleid projectiel als hij andere honden in het vizier krijgt! Hij blaft, valt uit! U kunt hem nauwelijks houden, en soms schaamt u zich voor de omgeving!

 • Trekken

  Uw hond trekt zo verschrikkelijk aan de lijn, dat u pijn in uw arm krijgt! U heeft wel met hem op cursus gezeten, maar het lijkt wel of de hond alles vergeten is wat hij geleerd heeft!

 • Ongehoorzaam

  U durft uw hond nooit los te laten lopen, want hij luistert niet naar u. Hij wil met alle andere honden spelen die hij tegenkomt, en tegemoet komende mensen bespringt hij uit enthousiasme. Als u hem roept doet hij of hij doof is.

 • Agressie naar mensen

  Uw hond gromt naar mensen die in uw huis komen. Als ze doodstil in een stoel blijven zitten, is hij rustig, maar zodra ze opstaan cirkelt hij er omheen, en gromt en zet zijn haren omhoog. U bent bang dat hij een keer het bezoek zal bijten.

 • Agressie eigen roedel

  U heeft meerdere honden, dat is altijd goed gegaan, maar nu vliegen ze elkaar aan. U durft ze niet meer bij elkaar te laten als u niet thuis bent.

Dit zijn enkele voorbeelden, waarmee u naar een gedragtherapeut kunt gaan. Het zijn gedragingen van uw hond waar geen standaard oplossingen voor zijn.

Soms zijn de gedragingen van de hond aangeleerd. Dat kan door de hond zelf gebeurd zijn, doordat de hond bijvoorbeeld beloond is voor zijn aandachtvragend gedrag (ook negatieve aandacht, mopperen e.d., is belonend voor de hond). Of de hond heeft een trauma opgelopen. Is bijvoorbeeld heel erg geschrokken op straat, van vuurwerk, onweer, of een andere hond.

Heel veel verschillende redenen kunnen er dus zijn voor het gedrag van uw hond. Een hond kan ongewenst gedrag vertonen, als hij niet goed heeft geleerd wat zijn plaats in huis is. De hond is de laatste jaren steeds meer een lid van het gezin geworden, en soms behandelen we hem als een kind.

Het is van belang voor de therapeut er achter te komen wat de motivatie van de hond is, om dergelijk ongewenst gedrag te vertonen. Wat wil de hond eigenlijk zeggen? De hond kan niet praten, maar wel specifiek gedrag laten zien. Zowel binnen- als buitenshuis, ik zal daar dan ook goed naar kijken. Met de eigenaar(s) zal er een uitgebreid gesprek zijn om op die manier te onderzoeken waar het gedrag vandaan komt. Zo kan ik een diagnose stellen.

Het hele consult duurt ongeveer anderhalf uur, en ik kom dan bij u thuis. Bij u thuis kan ik de hond goed observeren in zijn eigen omgeving, en afhankelijk van het probleem zullen we ook naar buiten gaan met de hond. Als ik de diagnose gesteld heb, zal ik deze met u tijdens het consult bespreken en met u een plan van aanpak maken om het ongewenste gedrag om te vormen tot gewenst gedrag.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Bel naar

06 - 47079329