Puppytest voor fokkers

Puppytest

De test neemt ongeveer 15-20 minuten per pup in beslag

€ 15,- per pup

excl. BTW en reiskosten € 0.21 per km  excl BTW

Een pup is niet voor even, maar voor het hele leven

Net als ieder mens heeft iedere hond een geheel eigen, uniek karakter en dus ook een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Wie gevoel heeft voor het karakter van zijn hond en er bij de training en opvoeding rekening mee houdt, zal (als hij het goed doet) een geweldige kameraad krijgen waarmee hij kan lezen en schrijven. Het is echter niet altijd even eenvoudig om het gedrag van de hond te ‘lezen’ en te begrijpen; het vereist veel tijd en(zelf)studie. Het karakterprofiel van de puppytest kan daarbij een ‘reiswijzer’ zijn.

Aan de hand van het karakterprofiel kan men de pup indelen op basis van temperament en basistype, en zo kan de nieuwe eigenaar bij de opvoeding en training rekening houden met zijn mogelijkheden van zijn pup. Door mijn jarenlange ervaring in de africhting en als gediplomeerd gedragstherapeut heb ik de nodige kennis in huis om uw pups te testen. Hieronder kunt u lezen wat u van mij tijdens een puppytest kunt verwachten. De test wordt afgenomen op een leeftijd van plus minus 6 weken. Onderzoek heeft aangetoond dat dit de meest ideale leeftijd is om pups te testen: het zicht, het coördinatievermogen en de motoriek van de pup zijn dan voldoende ontwikkeld. Bovendien zijn juist op die leeftijd de drang om te vluchten voor het onbekende en de neiging tot toenadering met elkaar in evenwicht, zodat de test een optimaal beeld geeft van de persoonlijkheid van de pup. Veel mensen vragen zich af hoe betrouwbaar zo’n test nu is: het is toch een momentopname; misschien is de pup op die dag niet in zijn beste doen of is hij slaperig? In het algemeen blijkt dat de test een goed beeld geeft van de persoonlijkheid van de pup.

De test duurt lang genoeg (15-20 minuten per pup) om ook bij hondjes die langzaam op gang komen inzicht te krijgen in hun ‘ware’ aard. Uiteraard kunnen door training en opvoeding later bepaalde eigenschappen verder worden ontwikkeld of juist worden geremd, maar de basistrekjes die een hond heeft komen onveranderlijk uit de test naar voren.

De test is geen examen, waarvoor de pup kan ‘slagen’ of ‘zakken’.

Het gedrag dat de pup vertoont, wordt bepaald door enerzijds zijn erfelijk bepaalde aanleg en anderzijds de mate waarin hij is ingeprent c.q. gesocialiseerd, kortom de mate waarin hij te maken heeft gehad met verschillende wezens, zaken en situaties. Een pup die bij de fokker goed is gesocialiseerd doordat hij bijvoorbeeld de woonkamer dagelijks mag verkennen, allerlei speeltjes van verschillend materiaal heeft om mee te spelen, vertrouwd is met geluiden zoals radio, televisie, stofzuiger, allerlei verkeer, rammelende potten en pannen, en kennis heeft gemaakt met veel verschillende mannen, vrouwen, kinderen, honden en andere dieren, heeft een beduidende voorsprong op een pup die opgroeit in een kennel. De fokker die met zijn pups oefent, met hen speelt, ze de woonkamer laat verkennen en ze zodra ze geënt zijn mee naar buiten neemt om nieuwe indrukken op te doen, is bezig zijn pups te socialiseren en geeft ze daarmee de best mogelijke start voor hun verdere leven.

Meestal zijn, voor de goed gesocialiseerde pup, de situaties waarmee hij tijdens de test kennismaakt dan ook al wat gewoner en minder nieuw en hij treedt deze dan ook meestal gemakkelijker tegemoet, dan de slechter gesocialiseerde pup. Ik benadruk hier het woord meestal omdat, men niet moet vergeten dat alles tijdens de test voor de pup, ook voor de goed gesocialiseerde, nieuw is: de tester, het terrein, de voorwerpen, ook al lijken ze misschien op zaken die hij al kent. En juist door al dit nieuwe verloochent de basisaanleg van de pup zich niet. Hondjes die terughoudend van aanleg zijn, zullen dat ook tijdens de test zijn al zijn ze nog zo goed gesocialiseerd; pups die apporteren niet zo leuk vinden, zullen dat tijdens de test laten blijken, al heeft de fokker zich suf geoefend.

Mocht u interesse hebben om uw pups te laten testen kunt u altijd contact met mij opnemen.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Bel naar

06 - 47079329