Aanschaffen van een Puppy / Asielhond?

Advies en begeleiding bij aanschaf

Ik adviseer u graag betreffende de keuze van een ras passend bij uw gezinssituatie en het uitkiezen van een geschikte pup of asielhond.

Ik adviseer en begeleid u op verzoek ook bij aanschaf van een hond uit een asiel of bij een fokker.

€ 30,- excl. BTW

U wilt een hond?

Het aanschaffen van een hond is niet hetzelfde als het aanschaffen van een kat, konijn of een aquarium met vissen. Er komt veel meer kijken als u een hond in huis neemt.

Allereerst: een hond moet u een aantal keren per dag uitlaten! Het is leuk als u in de zomer een pup koopt en hem overal mee naartoe neemt, maar… ook als het regent en als het koud is zal uw hond naar buiten moeten. Veel mensen verdiepen zich niet in de aanschaf van een hond, maar nemen bijvoorbeeld een hond omdat die van de buren zo leuk is. Een hond heb je 24 uur per dag. Denkt u bijvoorbeeld ook aan of u een grote of een kleine hond wilt. Een kleine hond is makkelijker overal mee naartoe te nemen. Een grote hond neemt veel meer ruimte in. Neemt u een langharige hond of juist een kortharige. Als u een hond neemt die getrimd moet worden, bedenk dat dit zo’n 4 x per jaar moet gebeuren. Neemt u een hond uit een werklijn, dan zul je veel met hem moeten ondernemen.

Ook met vakanties moet u rekening houden met uw hond. Kan hij mee of moet u een pension voor hem regelen. De keuze van het ras is iets waarin ju zich moet verdiepen. Uitgangspunt is uw gezin en wat u met de hond wilt gaan doen.

Puppy of Asielhond?

Wanneer u een hond wilt moet u een aantal beslissingen nemen. De voorkeur voor een puppy of juist een volwassen hond is heel persoonlijk. Misschien wilt u een pup, omdat u de hond van jongs af aan zelf wilt opvoeden en ‘vormen’. Misschien wilt u een volwassen hond, omdat u een hond die een nieuw en liefdevol thuis zoekt graag een nieuwe kans geeft. Een puppy opvoeden kost zeer veel tijd. U kunt deze stelling echter niet omdraaien: het is niet per definitie zo dat de opvoeding van een volwassen hond minder tijd kost. Wanneer een volwassen hond moet worden heropgevoed om te passen binnen uw situatie en wensen, dan kan dat zeer tijdrovend zijn. Stel, u kiest ervoor een pup te nemen. U heeft tijd en zin op zo’n klein ding op te voeden, zindelijk te maken en te begeleiden tot een stabiele volwassen hond. Dan staat u voor de keus of u een rashond met stamboom wilt, een stamboomloze hond of een kruising.

Rasloos, kruising of bastaard

Wilt u een kruising of een rasloze pup, dan moet u zich heel goed oriënteren. Er is namelijk nauwelijks controle op mensen die rasloze (of stamboomloze) honden fokken. Het is dus wat lastiger te bepalen of dit betrouwbare fokkers zijn. Wellicht kan uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel u helpen aan een vertrouwd adres.

Waar koop ik een gezonde pup?

Er zijn een aantal kanalen om een puppy aan te schaffen. Ongetwijfeld kent u de horrorverhalen van zieke pups en uitgeputte fokteven die bij broodfokkers uitgebuit worden. Voorzichtigheid en een gezond verstand is dus geen overbodige luxe als u zoek bent naar een leuke, gezonde pup. Broodfokkers hebben honden op voorraad, dit kan erg verleidelijk zijn, omdat u liever vandaag dan morgen een pup wilt hebben. Mensen, alstublieft, trap niet in deze valkuil! Heb geduld! Wacht liever nog een aantal weken/maanden totdat u een pup vindt die gezond is en in huis opgegroeid. Ga ook niet “alleen even kijken”… voor u het weet valt u toch voor zo’n zielig hondje die u wilt “redden”. U haalt zich hier een hoop ellende en verdriet mee op de hals en erger: het houdt de broodfok in stand! Niet doen dus!

(Rashonden) fokker / hobbyfokker

Een goede fokker herkent u als volgt: Er wordt maar één ras gefokt (soms twee, maar niet meer!). Er zijn slechts af en toe nestjes. De pups worden samen met de moeder in een huiselijke omgeving grootgebracht. De teef en haar pups mag u in hun eigen omgeving bekijken. Het verblijf is schoon en de honden zien er gezond uit. De honden begroeten de fokker enthousiast en ze zijn ook in u geïnteresseerd. De pups kruipen niet weg voor u en onderzoeken hun omgeving. De fokker stelt allerlei vragen aan u over uw leefsituatie en geeft de pup niet zo maar aan u mee. Hij wil ten slotte het beste voor zijn pups! De pup is minstens 7 weken oud voordat hij naar de nieuwe eigenaar gaat.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Bel naar

06 - 47079329